Συγγνώμη

Published In: Our news Created Date: 2016-11-14
Το κείμενο είναι γραμμένο από την Jodie Eaton, η οποία είναι μητέρα τριών παιδιών. Τα δύο παιδιά της έχουν διαγνωστεί με αυτισμό, ενώ το τρίτο βρίσκεται στη λίστα αξιολόγησης. «Συγγνώμη που δεν μπόρεσα να σε βοηθήσω σήμερα στο σχολείο, όταν χρειάστηκες τους γονείς σου να βοηθήσουν με το καθάρισμα του κήπου».

«Συγγνώμη που δεν έψησα τα κέικ που υποσχέθηκα στα παιδιά και για να επανορθώσω αγοράσαμε κέικ που κοστίζουν 10 λίρες το καθένα».

«Συγγνώμη που δεν είχα χρόνο να συμπληρώσω όλα εκείνα τα ερωτηματολόγια γονέων ή τις διαδικτυακές έρευνες για το σχολείο».

«Συγγνώμη που αργώ πάντα να σας δώσω τα χρήματα για το γεύμα σας και τις εκδρομές».

«Συγγνώμη που δεν κατάφερα να στήσω ένα περίπτερο στη καλοκαιρινή γιορτή και δεν παρευρέθηκα καθόλου για να σε υποστηρίξω. Θέλαμε πραγματικά να έρθουμε και αλήθεια, προσπαθήσαμε».

«Θέλω να πω συγγνώμη στο παιδί μου που ξέχασα να εκτυπώσω όλες εκείνες τις οικογενειακές φωτογραφίες που χρειάζεται για το θέμα «τα πάντα για μένα». Ένιωσα τόσο άσχημα που θα μπορούσα να είχα κλάψει όταν είδα όλα τα παιδιά να φέρνουν τις φωτογραφίες τους και εσύ ήσουν με άδεια χέρια».

«Συγγνώμη που ξέχασα πάλι τη τσάντα με τα ρούχα γυμναστικής. Γύρισα πίσω να στη φέρω όμως, προσπάθησα».

«Συγγνώμη που ξέχασα ότι σήμερα είχε συνέλευση το τμήμα σου και πήρες μία βεβαίωση για την ομαλή προσαρμογή σου στη πρώτη τάξη. Σου είπα ένα μικρό ψέμα, δεν στεκόμουν στο πίσω μέρος της αίθουσας. Δεν μπόρεσα να παρευρεθώ, γιατί βλέπεις η ζωή μου είναι γεμάτη με συναντήσεις, σχετικά με την ειδική αγωγή και ραντεβού στα νοσοκομεία. Το ξέχασα και με πονάει».

«Συγγνώμη που ξέχασα ότι το Σάββατο ήταν το πάρτι γενεθλίων του φίλου σου. Το σημείωσα και απάντησα ότι θα παρευρεθούμε, αλλά το Σαββατοκύριακο πέρασε τόσο γρήγορα. Συγγνώμη που το έχασες εξαιτίας μου».

«Συγγνώμη που σε έστειλα στο σχολείο χωρίς τη στολή σου, μία εβδομάδα νωρίτερα. Δεν πήρα το σημείωμα ότι είχε αλλάξει. Και πάλι συγγνώμη που σε έστειλα στο σχολείο με τη στολή σου, ενώ ήταν η μέρα να ντυθείς ο αγαπημένος σου ήρωας. Μάλλον δεν πήρα ούτε και εκείνο το σημείωμα».

«Όταν και οι δύο με περιμένατε στο γήπεδο του σχολείου για την ημέρα οικογενειακού πικ-νικ, συγγνώμη που δεν μπόρεσα να σας πω εγκαίρως ότι δεν θα προλάβω. Με κάλεσαν σε μία έκτακτη συνεδρίαση και ήταν ζωτικής σημασίας να παρευρεθώ. Ωστόσο, βεβαιώθηκα ότι θα καθίσει μαζί σας ένας άλλος γονέας, αλλά αυτό δεν σβήνει τις τύψεις που ένιωσα εκείνη τη μέρα».

«Συγγνώμη που δεν μπόρεσα να έρθω στην εκδρομή που κάνατε με το νηπιαγωγείο. Θα ερχόμουν, αλλά έπρεπε να πάω στη δουλειά εκείνη τη μέρα. Μου είπαν ότι πέρασες καλά».

«Λυπάμαι ακόμη περισσότερο, γιατί δύο χρόνια αργότερα ήταν η σειρά της αδερφής σου να πάει την ίδια εκδρομή και έπρεπε να πάει με το προσωπικό του σχολείου, καθώς για άλλη μια φορά είχα ένα πολύ σημαντικό ραντεβού, στο οποίο έπρεπε να παραστώ. Λυπάμαι ακόμη περισσότερο, επειδή δεν είχε κανέναν ενήλικα μαζί της και δεν μπόρεσε να φάει παγωτό και να βουτήξει στη πισίνα. Στεναχωρήθηκα πολύ εκείνη τη μέρα». 
Το να είσαι γονιός ενός παιδιού με αναπηρία επηρεάζει όλη την οικογένεια και όχι μόνο το παιδί.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσα να γράψω εδώ. Πολλά πράγματα που έχω παραλείψει ως γονιός και πολλά πράγματα που έχασαν τα παιδιά μου. Αισθάνομαι πολύ ένοχη που δεν ήμουν σε θέση να εκπληρώσω όλα όσα απαιτούνται από μένα ως μητέρα. Ωστόσο, πολύ περισσότερο λυπάμαι που αυτό πρέπει να συμβεί σε όλους. Λυπάμαι για κάθε άλλο γονέα παιδιών με αναπηρία που αισθάνεται όπως εγώ ορισμένες φορές ή κάποιους άλλους που νιώθουν έτσι κάθε μέρα».  

Δεν θα πρέπει να αισθάνεστε ένοχοι ή ανεπαρκείς ως γονείς. Κάνετε το καλύτερο για τα παιδιά σας, κάθε λεπτό της ημέρας. Είστε καλοί γονείς!

«Ο λόγος που παρέλειψα τόσα πολλά πράγματα δεν είναι επειδή δεν είμαι καλή μητέρα ή δεν ενδιαφέρομαι, αλλά πολύ περισσότερο είναι γιατί ενδιαφέρομαι. Το ίδιο και εσείς. Επειδή κάθε φορά που ξεχνούσα κάτι ήταν γιατί υποστήριζα το παιδί μου ή εργαζόμουν σκληρά για να προσφέρω το καλύτερο ή απλά γιατί υπήρχαν τόσα πολλά πράγματα στο μυαλό μου και για τα τρία παιδιά μου, τα δύο με αναπηρία όπως και ο σύντροφός μου».

«Θέλω να σας απολαύσω όσο πιο πολύ μπορώ, αλλά πρέπει να προστατέψω το μέλλον σας. Πρέπει να σας υποστηρίξω τόσο έντονα, που μπορεί να παραλείψω κάποια κομμάτια της ευτυχίας σας. Έχω αρκετές ελπίδες ότι τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο. Πλέον, έχουμε την κατάλληλη εκπαίδευση για όλους σας. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια και πολλή σκληρή δουλειά, για να το πετύχουμε αυτό. Ωστόσο, ο αντίκτυπος αυτού του επιτεύγματος είναι ήδη τεράστιος. Σας αγαπώ όλους και ποτέ δεν θα τα παρατήσω. Όσο τα πράγματα πηγαίνουν προς το καλύτερο, θα έχουμε χρόνο να απολαύσουμε ο ένας τον άλλο και να διασκεδάσουμε».

Κάθε φορά που αισθάνεστε πως έχετε αποτύχει ως γονιός, να θυμάστε πως όταν χάσατε μία σχολική συνέλευση γονέων ήταν γιατί εξασφαλίζατε ένα πλάνο για την εκπαίδευση και την υγεία του παιδιού σας. Και όταν δεν καταφέρατε να διοργανώσετε εκείνα τα καλοκαιρινά πάρτι, ήταν γιατί προσπαθούσατε να ηρεμήσετε το ανήσυχο παιδί σας και να αποφύγετε την ψυχολογική κατάρρευση.

Όταν ξεχάσατε να ψήσετε εκείνα τα κέικ ήταν επειδή διαβάζατε ιστορίες στο παιδί σας που δεν μπορούσε να κοιμηθεί εκείνο το βράδυ και προσπαθούσατε να καθησυχάσετε τα υπόλοιπα παιδιά σας. Και όταν χάσατε εκείνες τις σχολικές εκδρομές ήταν επειδή συνοδεύατε τον σύντροφό σας που έχει αναπηρία ή το άλλο σας παιδί με αναπηρία σε ένα πολύ σημαντικό ραντεβού για μαγνητική τομογραφία στο νοσοκομείο.

Να είστε περήφανοι για τον εαυτό σας, να είστε περήφανοι για τα παιδιά σας και να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό είναι η αγάπη!

Πάνω απ’ όλα μην κρίνετε τόσο σκληρά τον εαυτό σας. Κάνετε καταπληκτική δουλειά ως γονείς! 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος προϊόντων Firefly για την Ελλάδα η Wheel.gr - μάθετε περισσότερα στο 2310.900443

Πηγή: community.fireflyfriends.com 

Leave A Comment