Πώς να μάθετε στο παιδί σας να σέβεται τους ανθρώπους με αναπηρία

Published In: Our news Created Date: 2016-09-20
Ένας γονέας με ρώτησε πως μπορεί να απαντήσει καλύτερα στις ερωτήσεις των παιδιών του, όταν εκείνες αναφέρονται στα άτομα με αναπηρία. Πρώτα απ’ όλα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός πως υπάρχει ενδιαφέρον από τους γονείς, αλλά και από οποιονδήποτε άλλο που εκφράζει τέτοιου είδους απορίες. Η αναζήτηση της καλύτερης απάντησης για το συγκεκριμένο θέμα υποδεικνύει πως δεν διαλέγετε την εύκολη διέξοδο, δηλαδή την απόσπαση της προσοχής των παιδιών σας όταν αυτά ρωτούν για τα άτομα με αναπηρία ή αρχίζουν να κοιτούν επίμονα.

Η ερώτηση του συγκεκριμένου γονέα διεγείρει στο μυαλό αρκετές σκέψεις. Ωστόσο, εάν τα παιδιά σας έχουν την κατάλληλη ηλικία για να κατανοήσουν μία εκτενέστερη εξήγηση, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε κάτι σαν το παρακάτω:

Ο κάθε άνθρωπος στον κόσμο είναι μοναδικός και διαφορετικός. Δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι που είναι ακριβώς το ίδιο. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με σγουρά μαλλιά, ενώ άλλοι χάνουν τα μαλλιά τους όταν γερνούν. Υπάρχουν άνθρωποι με σκουρόχρωμο δέρμα, ενώ άλλοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα. Σε κάποιους αρέσει το ποδόσφαιρο, ενώ άλλοι αγαπούν να κάνουν όμορφες ζωγραφιές. Μερικοί άνθρωποι αγαπούν το διάβασμα και άλλοι το μαγείρεμα. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και αυτό είναι που κάνει τον κόσμο ένα τόσο ξεχωριστό μέρος!

Ακριβώς όπως όλοι γεννιόμαστε με διαφορές στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και ενεργούμε, έτσι μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με διαφορές στον τρόπο που λειτουργεί το σώμα ή το μυαλό τους. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο, επειδή τα πόδια τους δεν λειτουργούν. Μπορεί να περπατούν με διαφορετικό τρόπο επειδή η πλάτη τους δεν είναι ίσια. Μπορεί να μην έχουν την δυνατότητα να δουν, να μιλήσουν, να μάθουν και γενικότερα να κάνουν κάποια πράγματα με τον ίδιο τρόπο.

Το να έχεις ένα σώμα ή μυαλό που λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο δεν σε σταματά από το να διασκεδάζεις, να αγαπάς τους φίλους σου, να πηγαίνεις στο πάρκο, να αγκαλιάζεις τη μαμά σου ή να παίζεις με τον μπαμπά σου. Κάποιοι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να μιλήσουν με τον τρόπο που έχετε μάθει να μιλάτε εσείς. Μερικές φορές κάνουν θορύβους για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, δεδομένου ότι τα λόγια τους δεν λειτουργούν το ίδιο με τα δικά σας - μας δείχνουν ό,τι αισθάνονται με ήχους και κινήσεις.

Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε όταν βλέπουμε ανθρώπους που είναι διαφορετικοί. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να χαμογελάσετε, να κάνετε ένα νεύμα προς το μέρος τους και να τους δείξετε με τον τρόπο σας πως είναι ξεχωριστοί έτσι όπως είναι.

Ακόμη θα μπορούσατε να δείξετε στα παιδιά σας αποσπάσματα από ταινίες που περιλαμβάνουν ενήλικες ή παιδιά με αναπηρία και στη συνέχεια να συζητήσετε για αυτό, προτού βρεθείτε σε μία παρόμοια κατάσταση στην πραγματική ζωή.

Για τα πολύ μικρά παιδιά που δεν μπορούν να κατανοήσουν την παραπάνω εξήγηση θα μπορούσατε να δοκιμάσετε κάτι σαν και αυτό:

Το πιο απλό που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να αφήσετε τα παιδιά σας να καθοδηγηθούν από την δική σας αντίδραση. Εάν επιθυμείτε να αναπτύξετε ως οικογένεια την αξία της εκτίμησης των ανθρώπων με αναπηρία, θα πρέπει να βρίσκεστε γύρω τους. Όταν βρεθείτε σε δημόσιο χώρο και δείτε ένα παιδί ή έναν ενήλικα με αναπηρία μην τους αγνοήσετε. Μπορείτε να κάνετε ένα νεύμα και να πείτε ένα «γεια», εάν είναι κατάλληλη η περίσταση, ώστε στη συνέχεια να μπορέσετε να συζητήσετε με το παιδί σας για το συγκεκριμένο θέμα. Για τα μικρά παιδιά, όλοι γνωρίζουμε πως το καλύτερο μάθημα είναι οι εμπειρίες που μαζεύουν από την πραγματική ζωή.

Ωστόσο, εάν το παιδί σας κάνει κάτι παιδαριώδες και το δει ή το ακούσει ο γονέας ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες, θα ήταν καλό να το δεχτείτε και αυτό. Έπειτα, μπορείτε να πείτε «Συγγνώμη, το παιδί μου δεν έχει δει ποτέ ένα παιδί σε αναπηρικό αμαξίδιο. Θέλετε να γνωριστούμε; Μπορείτε να μου πείτε για το παιδί σας;».Το ήμισυ της πρόκλησης έγκειται στη δικής σας αντιμετώπιση ως γονέας. Εάν καλύψετε τα μάτια του παιδιού σας ή κλείσετε το στόμα του, ενισχύετε μέσα τους εντύπωση πως αυτό που είδαν ή άκουσαν είναι λάθος. Εάν από την άλλη ζήσετε τη στιγμή και τη χρησιμοποιήσετε για να διδάξετε στο παιδί σας ένα μάθημα, τότε πραγματικά του προσφέρετε ένα ανεκτίμητο δώρο.

Πηγή: themighty.com, Tracie Loux 

Leave A Comment